Pierś faszerowana szpinakiem w cieście francuskim

W końcu znalazłam chwilę dla Was. Niżej wrzucam przepis na coś pysznego i szybkiego. Zdecydowanie 'szybkie i pyszne' to moje ulubione połączenie w gotowaniu!



Produkty, których potrzebujemy:
~ dwie piersi z kurczaka ok. 500 g
~ ciasto francuskie 300 g
~ ser żółty (polecam również mozzarellę albo ser feta)
~ 100 g szpinaku baby (może być mrożony)
~ ząbek czosnku
~ masło (ok. 50 g)
~ jedno jajko
~ sól, pieprz i czerwona papryka

Zaczynamy od przygotowania szpinaku. Na patelni rozgrzewamy 30 g masła, wrzucamy uprzednio umyty szpinak. Przyprawiamy solą, pieprzem i dodajemy starkowany ząbek czosnku. Gotowy szpinak przekładamy do czystego naczynia i blendujemy (jeżeli lubicie szpinak w całości można pominąć tą czynność).  Pierś z kurczaka myjemy pod bieżącą wodą, oczyszczamy z błon i robimy tzw kieszonkę (zdjęcie nr 1). Na patelni czy też w garnuszku rozpuszczamy pozostałe 20 g masła, odstawiamy. Pierś solimy i pieprzymy do smaku, następnie smarujemy niewielką ilością masła. Do kieszonek wrzucamy szpinak i tarkujemy ser do środka. Gotową pierś wykładamy na ciasto francuskie i kroimy je w paski, pozostawiając środek w całości (zdjęcie nr 2). W kubku roztrzepujemy jajko i smarujemy nim ciasto francuskie. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni, pieczemy 30 min (czas pieczenia jest zależny od wielkości piersi).




Przygotowałam też wersję dla najmłodszych. My mamy zaoszczędzony czas, a dziecko ma frajdę, bo przecież je to samo co rodzice :)

Wykorzystałam z powyższych składników:
~ kawałek piersi z kurczaka
~ 1 łyżeczkę gotowego szpinaku
~ pieprz
+ dodatkowo zioła prowansalskie


Kawałek piersi z kurczaka przyprawiłam niewielką ilością pieprzu, ziołami prowansalskimi i polałam pozostałą ilością jajka. Z folii aluminiowej zrobiłam koszyczek (zdjęcie nr3) i wrzuciłam do niej pierś. Na przygotowane mięso wyłożyłam szpinak. Danie wyciągnęłam po 15 minutach.



Komentarze