Bułeczki śniadaniowe

Te bułeczki to początek mojej przygody z wypiekaniem pieczywa.Świeży domowy wypiek to miód na moje usta. Na bułeczkach nie poprzestanę! Walczymy z idealnym zakwasem na pierwszy bochen chleba, trzymajcie kciuki :) Póki co, odsyłam was niżej po przepis na buły orkiszowo-pszenne (w oryginale są to jedynie bułeczki pszenne, ja wolę wersję z mąką orkiszową)





Czego potrzebujemy?
~ 500 g mąki pszennej (tak jak wyżej, używam 350 g mąki orkiszowej i 150 g mąki pszennej)
~ 140 ml letniej wody
~ 140 ml letniego mleka
~ pół łyżeczki cukru
~ łyżeczka soli
~ 15 g drożdży
~ 40 g oleju rzepakowego bądź oliwy z oliwek (można też dać rozpuszczone masło)

Krok po kroczku
1. Do garnka wlewamy zimne mleko i zimną wodę. Podgrzewamy do uzyskania letniego płynu. Dodajemy sól, mieszamy do rozpuszczenia się soli (ja mieszam palcami). 

2. Drożdże umieszczamy w niewielkiej miseczce, dodajemy 1 łyżkę letniego mleka i pół łyżeczki cukru, mieszamy do rozpuszczenia się drożdży.

3. Do misy wsypujemy pół kilo mąki, dodajemy rozczyn i zawartość garnka. Wyrabiamy chwilę ciasto, po czym dodajemy olej i wyrabiamy ok 10 min, może ciut dłużej. Ciasto musi być gładkie, będzie odchodzić od palców. Można sobie pomóc maszyną do wyrabiania ciasta drożdżowego, bądź silnymi męskimi rękoma :) 

4. Odstawiamy ciasto na godzinę w ciepłe miejsce. Przykrywamy ściereczką.

5. Po tym czasie formujemy 9 kul jednakowej wielkości, starając się nie wyrabiać ponownie ciasta a jedynie formując kule. Odstawiamy bułki na 40 min w ciepłe miejsce, przykrywamy ściereczką. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni.

6. Nacięcia na bułkach mogą być dowolne, ja wykonuję przedziałek tępą stroną noża. Przed wstawieniem do piekarnika można posypać bułki mąką. Bułki pieczemy 20 min.





Inspirację czerpałam od @onijka :) 

Komentarze