Babeczki cytrynowe z dżemem porzeczkowym

Każdej babeczce życzę wszystkiego słodkiego! Żeby poprawiało humor, a już najlepiej zostało zrobione przez ukochanego, prosto od serducha! Panowie, do dzieła. Przepis macie niżej ;)
A tak trochę mniej kulinarnie, życzę wam kobitki więcej wiary w siebie, odwagi i pewności siebie! Swoją drogą, do siebie te życzenia też kieruje :) tego nigdy za wiele.




Czego potrzebujemy? (z przepisu wychodzi 12 babeczek)

Uwaga* wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej.
Składniki suche:
~ 350 g mąki pszennej
~ 3 łyżki wiórków kokosowych
~ 140 g cukru
~ 1 płaska łyżka proszku do pieczenia
~ 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
~ szczypta soli

Składniki mokre:
~ 100g roztopionego masła
~ 3 małe roztrzepane jajka (albo 2 duże wiejskie jaja)
~ 1 szklanka mleka
~ 3 krople aromatu waniliowego
~ skórka z jednej dużej cytryny

I działamy:
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni.
Przydadzą nam się dwie miski. Do pierwszej dodajemy mąkę, wiórki, cukier, proszek, sodę i szczyptę soli.  Do drugiej roztrzepane jajka, rozpuszczone i wystudzone masło, mleko, aromat i skórkę od cytryny. Do pierwszej miski wlewamy składniki mokre i mieszamy drewnianą łyżką do połączenia. Wykładamy po jednej łyżce masy na papilotkę. Następnie wykładamy 1 łyżeczkę dżemu porzeczkowego i przykrywamy go resztą masy. Wstawiamy do piekarnika na 30 min.

Podajemy z lukrem.
Na 2 czubate łyżki cukru pudru 1 cała i 1/2 łyżki soku z cytryny.

Swoje babeczki posypałam jeszcze posiekanymi orzechami włoskimi i migdałami.

Komentarze