Sos do pizzy

Nasz ulubiony sos do pizzy składa się z niewielkiej ilości składników. Jego smak podkreślają przyprawy...tych natomiast jest sporo!


Czego potrzebujecie?
~ puszka pomidorów w kostkę (ewentualnie 3 średniej wielkości pomidory pokrojone w kostkę, najlepiej obrane ze skórki)
~ 8 pieczarek (dużych)
~ jedna średnia cebulka
~ 1 mały ząbek czosnku
~ 1 łyżka oliwy z oliwek
~ przyprawy:

 bazylia (pół łyżeczki, jeśli świeża to garść listków bazylii, najlepiej dodać na koniec smażenia)
 oregano (pół łyżeczki)
 papryka ostra (z tym ostrożnie, pół płaskiej łyżeczki będzie ok)
 zioła prowansalskie (łyżeczka)
 pieprz (ok. pół łyżeczki - ja daję ciut więcej ale nie każdy lubi)
 sól (wedle gustu)

Dla zabicia kwaśnego posmaku pomidorów zawsze dodaje płaską łyżeczkę cukru.

No to do działa:

Uprzednio umyte i obrane pieczarki kroimy w plastry i wrzucamy na rozgrzaną patelnie z oliwą z oliwek. Podsmażamy chwilę (pieczarki w tym czasie puszczają sporą ilość wody) po czym dodajemy pokrojoną w kostkę cebulkę. Smażymy całość do zeszklenia się cebulki. Doprawiamy solą, pieprzem. Dorzucamy pomidory. Smażymy 5 min. Przyprawiamy powyżej wymienionymi przyprawami, bądź innymi ulubionymi :) Zależy nam na odparowaniu nadmiaru wody, dlatego smażymy jeszcze parę dobrych minut, ok 10, może mniej, zależy od rzadkości sosu.
Sos powinien być w miarę gęsty (coś pomiędzy ciastem na naleśniki a tym na gofry), dlatego w ostateczności dodajemy do sosu łyżkę mąki uprzednio rozrobionej w niewielkiej ilości wody. Nie jest to jednak konieczne, o ile wykażemy się chwilą cierpliwości :)

I gotowe. Sos można odstawić do wystygnięcia. Następnie rozprowadzamy go równomiernie na spód pizzy i gotowe! Pamiętajmy jednak, że aby pizza nie była mokra, sosu nie powinno być na niej za wiele.

Komentarze