Domowa pizza - przepis na idealne ciasto

Idealnie kruche, zarazem puszyste, delikatne... no mistrzostwo! 




Czego potrzebujecie?
~ 250g mąki pszennej (500)
~ pół łyżeczki soli
~1 łyżka oliwy z oliwek
~15 g świeżych drożdży
~ szczypta cukru
~ 110 ml letniej wody

Krok po kroczku: 

1. Do naczynia wsypujemy mąkę, dodajemy pół łyżeczki soli i łyżkę oliwy. 


2. Do szklanki wykruszamy drożdże, posypujemy szczyptą cukru i zalewamy letnią wodą ok.10 ml (tak by zakryła drożdże, nie więcej). Całość mieszamy do momentu rozpuszczenia się drożdży. 


3. Wlewamy rozczyn do miski z mąką, solą i oliwą. Dolewamy pozostałą letnią wodę i zagniatamy ciasto. Robimy to powoli, delikatnie opuszkami palców, zasypując mokre składniki mąką. Kiedy widzimy, że struktura ciasta staje się zwarta, przekładamy wszystko na blat. 


4. Rozpłaszczamy ciasto całą dłonią, zwijając brzegi do środka (powtarzamy czynność kilka razy). Ciasto wyrabiamy dość długo*. 


5. Gdy ciasto odchodzi od palców, rzucamy nim kilkakrotnie o blat.


6. Miskę polewamy niewielką ilością oliwy, przekładamy ciasto. Odstawiamy na godzinę odpoczynku, pod przykryciem.


7. W tym czasie możemy przygotować sos do pizzy, pokroić dodatki.


8. Piekarnik nagrzewamy do 230 stopni.

9. Kiedy ciasto wyrośnie, wyrzucamy je z naczynia do góry nogami na oprószony uprzednio mąką blat. Naciskamy na środek ciasta, powinno się rozchodzić na boki. Ciasto pięknie współpracuje. I gotowe.

Pizzę pieczemy 15 min  

* ciasto drożdżowe uwielbia czułości :) traktujmy je z uczuciem, obchodząc się z nim jak najdelikatniej

Przepis jest inspirowany @obiaddlataty u której znajdziecie same kulinarne perełki :) 

Komentarze

Prześlij komentarz